Home Informatie Historie
Historie Afdrukken E-mail
Inhoudsopgave
Historie
Optreden
Alle pagina's
Ontstaan

O.B.K. is opgericht op 8 oktober 1902. Het pionierswerk is destijds gedaan door de heren M. Brinkman, A. Mijnlief, W. Dendert en S. Bastemeijer. Zij werden daarbij geholpen door de heren K. van Pelt. P. Koole, C. den Otter en de families Keemink en van Eijk.
De oudste foto die in het archief van O.B.K. te vinden is dateert van voor 1900. Op die foto staat een muziekgezelschap dat op 8 oktober 1902 is gesplitst in twee verenigingen: O.B.K. en Concordia. De splitsing was het directe gevolg van de schoolstrijd (splitsing in openbaar en christelijk onderwijs). Concordia ging op 8 oktober 1902 van start als Christelijke Harmonie. O.B.K. startte op die datum als Openbare Fanfare. Beide orkesten kregen een leraar van de basisschool als dirigent (heel gebruikelijk voor die tijd).
Rond 1960 werd, naast de Fanfare, een drumband opgericht, die na een aantal jaren werd uitgebreid met signaalhoorns. In 1980 werden de signaalhoorns vervangen door lyra's. De naam van de Drumband wijzigde toen in Drum-lyraband. Het eerste optreden van deze band was op de jaarlijkse uitvoering voor donateurs op 18 januari 1980.
Bart Koning heeft een aantal jaren geleden de Drum-lyraband met succes omgezet naar een Malletband.
In de jaren zeventig vormde zich uit de Fanfare een saxofoonkwartet. Dit kwartet heeft jarenlang op het hoogste amateurniveau geacteerd. Eind jaren tachtig werd het Saxofoonkwartet opgeheven door het vertrek van ? van de saxofonisten.
Rond 1980 ontstaat het derde orkest van O.B.K., de Boerenblaaskapel, later omgedoopt tot het Dweilorkest.
In 2006 is de Fanfare omgezet naar een eigentijds Amusementsorkest.

Dirigenten

O.B.K. heeft in haar lange bestaan altijd uitstekende dirigenten gehad.
Vanaf het begin waren dat voor de Fanfare: de heren P. van der Schee, de Boer, de Wachter, Kroeske, P. Struyk, Thom Adee, H. van Eijk, van Diepenbeek (later dirigent van de luchtmachtkapel), Arie den Arend, Jan Schilt, Paul Oligschl?r, Bart Koning, Johan van der Klift, Jos K?r en Truus Migchielsen. In 2006 werd Richard Zoer aangesteld. Richard begeleidde de omzetting van het Fanfareorkest naar het huidige Amusementsorkest. Sinds september 2011 is Marcel Streef de orkestleider van het Amusementsorkest.
De dirigenten van de Drumband/Drum-lyraband/Malletband waren: Arie Koster, Henk Kikkert, Peter Bamsbergen, Jan Bischops, Peter Kruisen en Bart Koning. De huidige dirigent van de Malletband is Huub Righarts.

Concoursen

In de jaren vijftig kwam de Fanfare uit op het hoogste niveau, de vaandelafdeling van de KNF (tegenwoordig KNFM). Op het concours in Apeldoorn in 1953 werd aan de Fanfare voor de eerste keer het vaandel uitgereikt. De eerste wimpel werd gehaald op het concours in Twello op 10 juli 1954.
Onder leiding van Arie den Arend volgden er nog heel veel ere-prijzen op het hoogste niveau.
In de periode van 1965 tot 1992 heeft de Drumband diverse keren deelgenomen aan een SMD-concours. Over het algemeen werden er eerste prijzen behaald en diverse keren een promotie naar een hogere afdeling.
Met Bart Koning heeft de Malletband vanaf haar bestaan op allerlei concoursen van de KNFM eerste prijzen weten te behalen. In zeer korte tijd wist Bart de Malletband naar het hoogste niveau te brengen. Op 11 december 1999 werd de Malletband kampioen van Nederland in de middenklasse en promoveerde de band naar de ere-divisie.